Naturens helbredende krefter

10 januar, 2023

Gode sansestimuli gir restitusjon for kropp og sinn, gjennom «inntak av alt det gode naturen byr på» av farger, lukter, lyden av fuglesang og rennende vann. Ved å ta inn de gode sansestimuli i naturen, bygger vi helse. Det er noe vi erfarer og trener på under behandlingsopphold ved Dødehavet.

Det finnes omfattende empirisk litteratur om sammenhengen mellom natureksponering og helse, slik som forbedret kognitiv funksjon, hjerneaktivitet, blodtrykk, mental helse, fysisk aktivitet og søvn. Resultater fra eksperimentelle studier viser at natureksponering kan styrke mental helse og kognitive funksjoner. Det er vist sammenheng mellom natureksponering og økt fysisk aktivitetsnivå og derved redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Longitudinelle observasjonsstudier er i startfasen i vurdering av natureksponerings langtidseffekt på depresjon, angst, kognitiv funksjon og kronisk sykdom. Per i dag er det begrenset kunnskap og det er behov for videre forskning.

Ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) forteller forskere at en tur i skogen kan bidra til å lindre symptomer på angst og depresjon. I tidsskriftet Clinical Medicine under tittelen «A Systematic Review and Meta-Analysis of Nature Walks as an Intervention for Anxiety and Depression,» taler Førsteamanuensis Simone Grassini varmt om «skog terapi». I studien peker han på at i en tid med smarttelefoner og sosiale medier har antallet ungdommer og unge voksne som lider av depresjon og angst, doblet seg. «Førtifire prosent av tenåringsjenter i Norge sliter nå med stress og tunge tanker», skrev han.

NTNU-filosofiprofessor Solveig Bøe peker på det grunnleggende faktum at mennesker også er en del av naturen. «Hvis vi går langt nok tilbake i vår biologiske evolusjonshistorie, er vi relatert til alt som lever og har levd.» Hun tror at dette forklarer hvorfor det å være ute i naturen føles meningsfullt – det kan hjelpe oss til å innse at det er noe viktigere enn det vi går rundt og grubler over i våre hjerter. – «Ute i grønne områder, omgitt av fuglesang, lyden av rennende vann, lukten av vegetasjon, forstår vi at vi er en del av noe større», sa Bøe. «Det kan gjøre oss godt og hjelpe oss til å glemme oss selv for en stund.»

I Japan gjennomførte forskere en systematisk gjennomgang av 301 akademiske artikler fra over 62 land. De omhandlet «kulturelle økosystemtjenester» (CES) – også kjent som de ikke-materielle eller «immaterielle bidragene» til velvære som naturen gir. Medforfatter Alexandros Gasparatos, PhD, er førsteamanuensis i bærekraftsvitenskap ved Institute for Future Initiatives (IFI) ved Universitetet i Tokyo. Gasparatos sa at tilkobling til naturen gir muligheter for rekreasjon og fritid, åndelig opplevelse, personlig utvikling, sosiale relasjoner og estetiske opplevelser.

«Naturens fordeler tilrettelegges ikke bare av visuelle stimuli, men også av dens lyder, lukter og alle andre sanser,» sa Matlon. Ifølge miljøpsykolog Lee Chambers har studier vist at «vi kan ha en fysiologisk respons på å være i naturen, slik som redusert hjertefrekvens, blodtrykk og muskelspenninger. Det kan også være et nivå av mental restitusjon, med reduksjon av kortisol, forbedret konsentrasjon og opplevelsen av en dypere tilknytning,» la Chambers til.

En studie fra Storbritannia i 2019 inkluderte data fra 19.806 deltakere, viste at det å tilbringe minst 120 minutter i naturen per uke gi betydelig bedring i helse og velvære. Enten ved en engangstur på 2 timer eller oppdelt i mindre daglige «naturøkter». (Mathew P-White et al, Scientific Reports UK).

Sollys og frisk luft styrker kropp og sinn.

 • Bedre pust
  Luftforurensning kan utløse allergier, astma og andre luftveissykdommer. Innendørs konsentrasjoner av luftforurensning ofte er to til fem ganger høyere enn utendørs konsentrasjoner. Ved å tilbringe mer tid i naturens «grønne lunger» kan risikoen for luftveisproblemer reduseres.
 • Forbedret søvn
  Vanligvis følger kroppens indre klokke solen, og gir våkenhet på dagtid og søvn om natten. Selv om kunstig belysning kan etterligne naturlig lys, har direkte sollys 200 ganger intensiteten til kontorlys i et lukket rom. En dose daglig dagslys koster ikke noe, annet enn kalorier ved å bevege seg utendørs.
 • Bedre humør, mindre tretthet
  Lysterapi kan bidra til å behandle sesongmessig «vinter depresjon». Sollys er viktigste kilde til vitamin D, som igjen er viktig for hjernens funksjoner. Sollys forbedrer kvaliteten på nattesøvnen, noe som igjen er forbundet med reduksjon i depresjonssymptomer.
 • Mental restitusjon
  Den moderne verden påvirker oss gjennom en mengde stimuli – blinkende skjermer, vibrerende telefoner, buldrende veier – alt konkurrerer om vår begrensede oppmerksomhet. Denne pågående overstimuleringen kan øke stressnivået uten at vi er klar over det. Den naturlige, naturens verden kan derimot tilby et mentalt og følelsesmessig tilfluktssted når vi trenger å slappe av og lade opp. I naturen kan beroligende sansestimuli fra blomsterduft til fuglesang, fokusere oppmerksomheten og gi påfyll av mental energi, når vi tar tid til å legge merke til omgivelsene.
 • Styrket immunfunksjon
  Ekspertveiledning antyder at det er mindre sannsynlig vi blir syke av virus når vi er utendørs. Mengden virus i sirkulerende utendørsluft er betydelig lavere enn i luft innendørs. Sjansen for overføring av virus er langt høyere innendørs. Mikroorganismer som finnes i naturen og som ikke er farlige, kan trene immunsystemet til å være beredt når alvorlige infeksjoner truer. Hvis vi lever livet i et fullstendig sterilt miljø, kan immunsystemet miste evnen til å gjenkjenne farlige fra ufarlige mikroorganismer. Det kan deretter varsle rødt for enhver mikroorganisme, noe som kan føre til kronisk betennelse.

Innendørsklimaet kan bedres med grønne planter, rikelig dagslys og regelmessig utlufting.

Å gjøre det til en vane å tilbringe tid i naturen, kan bidra til økt fysisk og følelsesmessig velvære. Det kan også styrke båndet til planeten vår, Moder Jord.

Godt Nytt År med rike naturopplevelser og god helse!

“The greatest wealth is health!»

En kopp med fersk ingefærrot, sitron og litt honning, kan gi styrke gjennom vinter og virus-tider!

Andre innlegg

Utfordringer gir nye muligheter!

Utfordringer gir nye muligheter!

Utfordringene står i kø, i verden og i det enkelte menneskets liv. Koronakrisen ble avløst av krig i Europa og nå krig i Midt-Østen og trusler om at hele verden står i krig. Samtidig kan vi ikke stole på at media formidler sannheten. Kildene som benyttes, kan være...

Dødehavstiftelsens HelseWebinar

Dødehavstiftelsens HelseWebinar

Det har vært mange gode tilbakemeldinger etter webinaret 29. november. Dr. Marco Harari holdt et spennende foredrag hvor han presenterte en sammenfatning av de 10 største trendene som vil revolusjonere helsetjenesten i år 2024. Det er flere utfordringer. En befolkning...

Musikkens samspill med Hjernen

Musikkens samspill med Hjernen

MUSIKK - vår livslange følgesvenn til helse og livskraftGjennom hele livet preges vi av rytmer og musikk. Barnet i mors liv vokser til rytmen av mors hjerteslag og mange mødre synger til barnet under svangerskapet. Etter fødselen er babytreff med sang og musikk blitt...