Det er ferietid og vi håper på lyse dager. Husk å spille på lag med kroppens biologiske klokker også i ferien. Regelmessig livsførsel og god døgnrytme er helsefremmende. Naturen gir mulighet til rekreasjon.
Gode sansestimuli gir restitusjon for kropp og sinn, gjennom «inntak av alt det gode naturen byr på» av farger, lukter, lyden av fuglesang og rennende vann. Med god sansestimulering i naturen, bygges helse.
Det finnes omfattende empirisk litteratur om sammenhengen mellom natureksponering og helse, slik som forbedret kognitiv funksjon, hjerneaktivitet, blodtrykk, mental helse, fysisk aktivitet og søvn. Resultater fra eksperimentelle studier viser at natureksponering kan styrke mental helse og kognitive funksjoner. Det er vist sammenheng mellom natureksponering og økt fysisk aktivitetsnivå, med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Longitudinelle observasjonsstudier er i startfasen for å vurdere langtidseffekt av natureksponering.
VedNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) forteller forskere at en tur i skogen kan bidra til å lindre symptomer på angst og depresjon. I tidsskriftet Clinical Medicine under tittelen «A Systematic Review and Meta-Analysis of Nature Walks as an Intervention for Anxiety and Depression», taler førsteamanuensis Simone Grassini varmt om «skog terapi». I studien peker han på at i en tid med smarttelefoner og sosiale medier har antallet ungdommer og unge voksne som lider av depresjon og angst, doblet seg. «Førtifire prosent av tenåringsjenter i Norge sliter nå med stress og tunge tanker», skrev han.
NTNU-filosofiprofessor Solveig Bøe peker på det grunnleggende faktum at mennesker også er en del av naturen. «Hvis vi går langt nok tilbake i vår biologiske evolusjonshistorie, er vi relatert til alt som lever og har levd.» Hun tror at dette forklarer hvorfor det å være ute i naturen føles meningsfullt – det kan hjelpe oss til å innse at det er noe viktigere enn det vi går rundt og grubler over i våre hjerter.»
I Japan gjennomførte forskere en systematisk gjennomgang av 301 akademiske artikler fra over 62 land. De omhandlet «kulturelle økosystemtjenester» (CES) – også kjent som de ikke-materielle eller «immaterielle bidragene» til velvære som naturen gir. Medforfatter Alexandros Gasparatos, PhD, er førsteamanuensis i bærekraftsvitenskap ved Institute for Future Initiatives (IFI) ved Universitetet i Tokyo. Gasparatos sa at tilkobling til naturen gir muligheter for rekreasjon og fritid, åndelig opplevelse, personlig utvikling, sosiale relasjoner og estetiske opplevelser.
«Naturens fordeler tilrettelegges ikke bare av visuelle stimuli, men også av dens lyder, lukter og alle andre sanser,» sa Matlon. Ifølge miljøpsykolog Lee Chambers har studier vist at «vi kan ha en fysiologisk respons av å være i naturen, slik som redusert hjertefrekvens, blodtrykk og muskelspenninger. Det kan også være et nivå av mental restitusjon, med reduksjon av kortisol, forbedret konsentrasjon og opplevelsen av en dypere tilknytning,» la Chambers til.
En studie fra Storbritannia i 2019 inkluderte data fra 19.806 deltakere, viste at det å tilbringe minst 120 minutter i naturen per uke gi betydelig bedring i helse og velvære. Enten ved en engangstur på 2 timer eller oppdelt i mindre daglige «naturøkter» (Mathew P-White et al, Scientific Reports UK).
Sollys og frisk luft styrker kropp og sinn. Å gjøre det til en vane å tilbringe tid i naturen, er helsefremmende og en god investering! Omgitt av mektig natur forstår vi at vi er en del av en større sammenheng. Det kan også styrke båndet til planeten vår, Moder Jord.
“The greatest wealth is health”!
27. juni 2024